De Bacchante

Met dank aan Kees Kant.

Onthulling Bacchante, 2012
De in Sinterklaastenue gestoken Kees Kant en wethouder Margreet van Gastel onthulden op 21 november 2012 de terugkeer van de Bacchante.
© Fotograaf Harry van Bemmel, 2012. CC-BY-NC-ND-4.0 licentie (alle rechten voorbehouden).

De Bacchante, van Musislaantje naar Velperplein
Het beeld De Bacchante is tussen 1710 en 1713 gemaakt door de vermaarde beeldhouwer Ignatius van Logteren (1685-1732). Als onderdeel van een groep van acht beelden, met klassiek-mythologische voorstellingen, stond het kunstwerk vanaf 1856 aan het zogenaamde Musislaantje achter het Musis Sacrum.
In de oorlog werden alle beelden van Van Logteren zwaar beschadigd. Vijf beelden keerden, gerestaureerd en wel, redelijk snel weer terug. ‘De Bacchante’ bleef spoorloos totdat Kees Kant in 2012 het beeld in desolate staat terugvond in het atelier van restaurateur Ton Mooy. Die knapte de Bacchante weer helemaal op en in 2012 stond de door de wijngod Bacchus bezielde vrouw met druiventrossen weer terug op de singels, niet achter maar voor het Musis Sacrum.

De Bacchante voor de oorlog
De Bacchante stond tot het einde van de Tweede Wereldoorlog achter het Musis Sacrum bij de kleine muziektent bij het Musislaantje op de hoek Velperbuitensingel-Spijkerstraat. De meer bekende muziektent ‘De Bloempot’ stond midden op het Velperplein voor het muziekgebouw.

Velperplein, 1938
In geel de muziektent aan het Musislaantje waar de Bacchante en de Bacchus stonden.
In rood de muziektent op het Velperplein (‘De Bloempot’).
© Gelders Archief: 1583-18067, fotograaf Luchtmacht, fotocollectie voormalig Gemeentearchief Arnhem 2. Public Domain Mark 1.0 licentie (auteursrechtenvrij).