Startpagina
Geschiedenis tot 1900
Geschiedenis 1900 - heden
Vesting Arnhem
Monumenten binnenstad
Monumenten buitenstad
Kerk, Klooster, Graf
Scholen
Straten en Pleinen
Sonsbeek en Zijpendaal
Architecten
Verdwenen monumenten
Ambacht en Industrie
Verkeer en Vervoer
Kaarten en Plattegronden
Gezichten op Arnhem
Arnhemmers
Bronnen
Thema's
Wandelen en Fietsen
    Palen en Pollen
       Palen en Pollen Etappe 1
       Palen en Pollen Etappe 2
       Palen en Pollen Etappe 3
       Palen en Pollen, Fietsdivers
       Gemeentepalen Warnsborn
    Architectuurwandelingen
Sitemap
Contact

Palen en Pollen

Palen en Pollen Etappe 1 Van Arnhem naar Wolfheze over Mariendaal, Boschveld, Lichtenbeek, Vrijland, Wolfhezerbossen. Afstand 14 km; duur bijna drie uur.

 

Palen en Pollen Etappe 2 Wolfheze - Johannahoeve - Planken Wambuis - s Koonings Jaght. Langs het bommenlijntje en koningswegen. Afstand ca 7 km; duur ca 1 3/4 uur.

 

Palen en Pollen Etappe 3 Van Terlet naar Arnhem over de Terletse Heide, Delhuyzen, Stadsbosch en langs de A12 naar Bronbeek. Afstand 8 km, duur ca 2 uur.

 

Palen en Pollen, Fietsdivers Fietsen langs de grenspalen bij de Kemperheide, Deelen en Arnhemse Heide.

 

Gemeentepalen Warnsborn

 Naar boven

De gemeentegrens van Arnhem ten noorden van de Rijn werd sinds de 17e eeuw aangegeven door opgeworpen heuvels (pollen) en daarop geplaatste grenspalen (palen). Een aantal van deze oude grensmarkeringen zijn nog steeds te zien. Een wandeling langs de ‘palen en pollen’ laat enerzijds zien hoe fraai het landschap rondom Arnhem is en anderzijds hoe de moderne tijd het ‘verleden’ heeft uitgewist.
Ruim twintig jaar na het verschijnen van de oorspronkelijke ‘Palen en Pollen-route’ hebben wij (Jan en Stijn de Vries) de route opnieuw geïnventariseerd en nagelopen. Verder kunnen we via deze website extra informatie kunnen toevoegen, waar een handzaam wandelboekje te klein voor is. Leidraad voor de wandeling is het beschrijven van de palen en pollen op zich. Met ‘links’ wordt cultuurhistorische achtergrond gegeven van al het fraais en opmerkelijks wat de wandeling verder te bieden heeft.


 

Grenspaal 35Naar boven

Graag houden wij ons aanbevolen voor wijzigingen in de route en aanvullingen wat tekst en afbeeldingen betreft. Gebruik daarvoor het emailformulier.

Oorsponkelijke routebeschrijvingen
Mars, V., Schuppen S. van & Vlas, F. (1985). Voetpaden in en om Arnhem. Omgevingsgeschiedenis in 6 dagwandelingen. Nijmegen: Dwarsstap

Schuppen S. van & Hogendoorn, M. (1993). Wandelingen op de Zuid-Veluwe en Veluwezoom. Nijmegen: Dwarsstap. Dwarsstap wandelmap 3, wandelroutes met topografische stafkaarten.
Een heruitgave van het boekje Voetpaden in en om Arnhem.Naar boven

Gemeentegrensgeschiedenis

Printerversie