Startpagina
Geschiedenis tot 1900
Geschiedenis 1900 - heden
Vesting Arnhem
Monumenten binnenstad
Monumenten buitenstad
Kerk, Klooster, Graf
Scholen
Straten en Pleinen
Sonsbeek en Zijpendaal
Architecten
Verdwenen monumenten
Ambacht en Industrie
Verkeer en Vervoer
Kaarten en Plattegronden
Gezichten op Arnhem
Arnhemmers
Bronnen
Thema's
Wandelen en Fietsen
    Palen en Pollen
       Palen en Pollen Etappe 1
       Palen en Pollen Etappe 2
       Palen en Pollen Etappe 3
       Palen en Pollen, Fietsdivers
       Gemeentepalen Warnsborn
    Architectuurwandelingen
Sitemap
Contact

Gemeentepalen Warnsborn
Naar boven

Op het landgoed Warnsborn, bij het Maasbergse Bos, staan vijf 'gemeentepalen' die afwijken van de grenspalen die langs de gemeentegrens van de stad staan. De palen zijn hier neergezet toen het landgoed in 1932 doorde stichting het Geldersch Landschap werd gekocht van een projectontwikkelingsmaatschappij. De maatschappij had het plan om delen door te verkopen als bouwkavels voor villa's, maar het Geldersch Landschap wist dit te voorkomen. De gemeente Arnhem ondersteunde dit initiatief en kocht ook een deel van de grond.
De grens tussen het gemeentedeel en het stichtingspart is de weg die van de Harderwijkerweg (achter manege de Maesberg) naar boerderij de Groote Kweek en de Kemperbergerweg loopt. Op het eerste deel vanaf de Harderwijkerweg, plaatste de gemeente vijf grenspalen.
De palen hebben de stijl van de 18de eeuwse grenspalen, maar er zijn enkele in het oog springende verschillen. Op de palen zijn de woorden Gemeente en Arnhem (in hoofdletters) aangebracht. Deze inscripties ontbreken op de gladde hardstenen 18de eeuwse grensmarkeringen. De gemeentepalen zijn van gewapend beton, wat bij een enkel gehavend exemplaar goed te zien is. De palen zijn binnen een afstand van 200 meter alle vijf te vinden. Als echte grensmarkering hebben ze nooit gediend, dat is de weg naar de Groote Kweek zelf al en staan ze veel te dicht op elkaar.
De gemeentepalen zijn identiek aan grenspaal 'Paasberg' in het uiterste oosten van Arnhem.Naar boven

Klik hier om naar de galerie te gaan.


Naar boven

Printerversie