Startpagina
Geschiedenis tot 1900
Geschiedenis 1900 - heden
Vesting Arnhem
Monumenten binnenstad
Monumenten buitenstad
Kerk, Klooster, Graf
Scholen
Straten en Pleinen
Sonsbeek en Zijpendaal
Architecten
Verdwenen monumenten
Ambacht en Industrie
Verkeer en Vervoer
Kaarten en Plattegronden
Gezichten op Arnhem
Arnhemmers
Bronnen
Thema's
Wandelen en Fietsen
    Palen en Pollen
       Palen en Pollen Etappe 1
       Palen en Pollen Etappe 2
       Palen en Pollen Etappe 3
       Palen en Pollen, Fietsdivers
       Gemeentepalen Warnsborn
    Architectuurwandelingen
Sitemap
Contact

Variant Terletse Heide

Op de Apeldoornseweg naast de A50 lopen we naar de noordoosthoek van de parkeerplaats van het Nationaal Park de Veluwezoom van de Verenging Natuurmonumenten. We passeren het wildrooster en het hek van het Nationaal Park en blijven het halfverharde grindpad volgen.


 

Toegang Veluwezoom Toegang bij Terlet.Naar boven

In de bocht houden we rechts aan en gaan richting het hek. Via het klaphek komen we op de vrijwel ongerepte Terletse Heide. Prachtige natuur en al lopend verdwijnt ook het geraas van de A50.


 

Terletse Heide klaphekNaar boven

Hessenweg

Dit karrenspoor blijven we volgen tot het eind, waar zich een heidepoel bevindt. De wandeling van ongeveer een kwartier gaat over een authentieke Hessenweg. Tussen 1600 en 1800 trokken over dit pad brede en zwaar beladen handelswagens uit Midden-Duitsland richting Amersfoort en vice versa.


 

Hessenweg Terletse HeideNaar boven

Aan het einde van het pad komen we bij het Hessengat. Dit is een drinkpoel met een lemen bodem, gegraven om de paarden van de hessenwagens te kunnen laten drinken. De waterpoel ligt schitterend verlaagd in het landschap met een doorgang vanaf de Hessenweg.


 

Hessengat Terletse HeideNaar boven

Bij het Hessengat gaan we rechtsaf, richting bosrand. We komen op een breed zandpad met een geasfalteerd fietspad ernaast. Op deze Eerbeekseweg gaan we rechtsaf, terug naar de Apeldoornseweg, om de grenspaal daar te zien.


 

Terletse Heide Tussen het Hessengat en de EerbeeksewegNaar boven

Gedenkteken Lancaster

We bereiken op de, met brede beuken begrensde, Eerbeekseweg na ongeveer acht minuten een gedenkteken. Dit monument werd op 15 juni 1993 onthuld ter nagedachtenis aan de vijftig jaar eerder neergestorte Lancaster bommenwerper R5551. Hierbij kwam de volledige zevenkoppige bemanning om het leven.

We vervolgen de weg en bereiken de kruising met de Apeldoornseweg waar rechts in de berm een moderne grenspaal staat. Hier hervatten we de 'Palen en Pollen-wandeling'. En zeg nu zelf, deze omleiding had je toch niet willen missen.


 


Naar boven

Palen en Pollen Etappe 3

Printerversie