Startpagina
Geschiedenis tot 1900
Geschiedenis 1900 - heden
Vesting Arnhem
Monumenten binnenstad
Monumenten buitenstad
Kerk, Klooster, Graf
Scholen
    Arnhemse Buitenschool
    Christelijk Lyceum Utrechtseweg
    Witte School
Straten en Pleinen
Sonsbeek en Zijpendaal
Architecten
Verdwenen monumenten
Ambacht en Industrie
Verkeer en Vervoer
Kaarten en Plattegronden
Gezichten op Arnhem
Arnhemmers
Bronnen
Thema's
Wandelen en Fietsen
Sitemap
Contact

Witte School

Inhoud

Overzicht
Beschrijving
Literatuur


 

Witte School 2004Naar boven

Overzicht

Naam: De Witte School
Adres: Rosendaalseweg 765, 6824 KP Arnhem (Bronbeeklaan 93)
Bouwjaar: 1928-1929
Architect: Henk B. van Broekhuizen
Stijl: Amsterdamse School
Renovatie en uitbreiding: 1996; architect Peter Zandbergen, Architectenbureau AGS
Verwoest: 11-7-2005


 

Witte School brand 2005Naar boven

Beschrijving

In de jaren twintig van de vorige eeuw werden de wijken Geitenkamp en Paasberg gebouwd. Voor de nieuwe bewoners kwamen verschillende voorzieningen, zo ook Openbare Lagere School nr. 4 op de hoek van de Bronbeeklaan/Rosendaalsweg. Door de wit geschilderde bakstenen gevel, die extra nadruk kreeg door het imposante donkere rieten dak, werd de school in de volksmond de ‘modelboerderij’ of ‘De Witte School’ genoemd. Toen de nummering van de scholen in 1961 werd afgeschaft, werd die laatste benaming ook de officiële naam van de school.
De school was een ontwerp uit 1926 van de gemeente-architect H. B. van Broekhuizen. De school met bakstenen gevel en is uitgevoerd in een schilderachtige variant van de Amsterdamse School. De symmetrische bakstenen gevel met geometrische vormen (ronde uitbouw bij de ingang) en kleine rechthoekige ramen enerzijds en de geweldige rieten kap die de L-vorm van de school overdekt anderzijds zijn daar de uitingsvormen van.

In de nacht van zondag 10 op maandag 11 juli 2005 verwoestte een brand ‘De Witte School’. Een actiecomité voor herbouw werd opgericht. Na verschillende acties, waaronder een lezing van oud-leerling prof. dr. Arnold Heertje, besloot de Arnhemse gemeenteraad op 13 februari 2006 om de school in de oude staat te herbouwen. Omdat B & W aan het nieuwe gebouw een bredere functie wil geven dan alleen basisonderwijs, is het nog de vraag hoe de school achter de ‘herbouwde authentieke’ voorgevel eruit zal komen te zien.

Andere ontwerpen van Henk van Broekhuizen, vaak in samenwerking met Gerrit Feenstra, bij wiens architectenbureau hij werkte: Creutzbergschool (Vijverlaan), Arnhemse Buitenschool, Vrijzinnig Hervormde Kerk (Parkstraat), Van Heemstralaan 102 en 104.


 

Witte School 2003Naar boven

Literatuur

De Gelderlander, o.a. 12-7-2005, 14-2-2006.

Dijkerman, P. (1997). Scholen. Honderdvijftig jaar scholenbouw in Arnhem.
Utrecht: Uitgeverij Matrijs. pp. 47-48.

Schie, R. van (foto’s), Wentink, H. (tekst) & Lavooij, W. (inleiding) (1999). Stadsschoon in Arnhem. Bouwen in de twintigste eeuw.
Utrecht: Uitgeverij Matrijs. p. 27.


 

Witte School na brand 2005Naar boven

Printerversie