Een wandeling door de Bakkerstraat voor WO II

Bakkerstraat-Vijzelstraat 1930


We beginnen onze wandeling in 1930 op de hoek Bakkerstraat-Vijzelstraat.
De rails van de elektrische tram (sinds 1911) maken de aanzet voor de bocht naar de Vijzelstraat maken. Rechts zien we Vijzelstraat 18. Boven de ingang kunnen nog juist een deel van de naam van de winkel ontwaren: Madjoe (Indonesisch voor ‘Voorwaarts’). Zo heette de schoenenwinkel die de familie Van de Vooren hier dreef tussen 1923 en 1941. Daarna kwam het in gebruik van de familie Pollmann, die er nog steeds (anno 2007) verblijven met hun serviezen, glas en bestek.
De halfronde erker op de 1e verdieping van het pand ernaast behoort tot Café Central-National. De erker heeft de tand des tijds overleefd en behoort nu aan nr. 76 (Wonen nu). We zullen dit pand straks van dichterbij bekijken. Eerst steken we de straat over.

Daar staat uiterst links, op Bakkerstraat 1, ‘De Vergulde Gaper’. J.H.L. Scholten begon hier in 1909 deze drogisterij waarin rond 1930 dus ook ‘Foto-Artikelen’ te verkrijgen waren. Rechts daarnaast de boekhandel van A.F. Simons, maar die kunnen we van dichtbij bekijken.


Bakkerstraat 2, Simons

Bakkerstraat 2 ca 1910


Al vanaf het begin van de 20e eeuw tot 1935 was op Bakkerstraat 2 de boekhandel van A.F. Simons.
Links daarvan dus de drogisterij van Scholten. Rechts zien we nog juist de ingang van Bakkerstraat 3.
We gaan weer terug naar de westzijde van de straat om het illustere Café National goed te bekijken.


Bakkerstraat 76, National


Vanuit de Vijzelstraat zagen we bij het begin van onze wandeling al deze halfronde erker. Nu zien we het gebouw helemaal. Op deze afbeelding van omstreeks 1915 heet het café National. In het volgende decennium wordt het samengevoegd met de in de Vijzelstraat staande horecagelegenheid Central en gaat onder de gecombineerde naam Central-National verder.
Links daarvan de, in 1885 gebouwde, Gemeentespaarbank.


(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken