Suikerzakjes Sonsbeek Paviljoen

Suikerzakje ca 1960

'Wij kwamen aan en wandelden direct naar Sonsbeek
En zagen daar den waterval nu van dichtbij:
Maar wat ons opviel en wij dagelijks nog van spreken,
Is 't heerlijk zitje aan de Theeschenkerij'

Zo beschrijft de dichter Vogelzang in een loflied het uitstapje van een echtpaar dat met de trein naar Arnhem komt, in de jaren '40 van de vorige eeuw. De Theeschenkerij Sonsbeek - in de volksmond 'Theepit' genoemd - had in die jaren een enorme aantrekkingskracht, zowel op toeristen als op Arnhemmers. De Theeschenkerij Sonsbeek werd in 1950 omgedoopt tot Sonsbeek Paviljoen. Er werd al jaren meer dan alleen thee geschonken.

Zoals in ieder groot restaurant kregen de gasten van het Sonsbeek Paviljoen een zakje suiker bij de koffie of thee, met daarop de naam van dit prachtig gelegen horeca-bedrijf. De obers konden kiezen uit vier verschillende kleuren suikerzakjes: grijs, oranje, groen en rood, allen met dezelfde opdruk. Op de voorkant van het zakje stond twee maal de tekst ‘Sonsbeek Paviljoen Arnhem’, waarbij de 'S' was omgetoverd tot een sierlijke zwaan. Rechts bovenin werd de clientèle duidelijk gemaakt dat het paviljoen over een: ‘groot eigen parkeerterrein’ beschikte en links onderin dat men zich: ‘midden in Park Sonsbeek' bevond. Natuurlijk mocht het telefoonnummer niet ontbreken. Op de achterzijde stond de wervende tekst: 'In onze ‘salon intime’ slaagt ieder familiefeest!', plus de mededeling: 'Het gehele jaar reserveren wij gaarne een of meer van onze 5 zalen voor U! Bel voor een afspraak (085) 42 21 31.' Menig bezoeker heeft als herinnering aan deze bijzondere attractie het suikerzakje mee naar huis genomen. Voor de echte verzamelaars onder u, de suikerzakjes van het Sonsbeek Paviljoen werden geproduceerd door de Arnhemse suikerfabrikant Pluijgers.

Tekst: Jos Diender, Vereniging Vrienden van Sonsbeek
Deze tekst verscheen eerder als:
Diender, J. (2005). Suikerzakjes Sonsbeek Paviljoen
In: Infobulletin Parken Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem. (Vereniging Vrienden van Sonsbeek), jrg. 17, nr. 3, herfst 2005, pp. 10.


(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken