Grote Enk


Naam: De Grote Enk
Adres: Tivolilaan (parallel aan een deel van de Velperweg), Arnhem
Bouwjaar: 1957
Stijl: Wederopbouwarchitectuur
Architect: Henry T. Zwiers
Opdrachtgever: AKU
Renovatie/verbouw: 2005-2006
Oorspronkelijk gebruik: Hoofdkantoor AKU
Gebruik sinds 2006: appartementencomplex
Status: rijksmonument


Het voormalige hoofdkantoor van de AKU/Akzo-Nobel aan de Velperweg/Tivolilaan oogt niet meer dan een saaie glazen en betonnen wand. Standaardproductie, dertien in een dozijn, saai, recht-toe-recht-aan. Niets is minder waar, voor de aandachtige toeschouwer. Het geesteskind van professor ir. Henry T. Zwiers (1900-1992) uit 1957 schittert, na een grootscheepse renovatie tussen 2005 en 2006, opnieuw als appartementencomplex De Grote Enk.
In een harmonieuze samenwerking tussen projectontwikkelaars, aannemers, architecten en monumentenadviseurs is de ogenschijnlijke saaie strakke glazen en betonnen façade met de originele kleurenstelling in ere hersteld. Kijk naar de vijf uitspringende gekleurde grote vensters en de kleurblokken onder de ramen. Let op het siermetselwerk en de bekroning van de gevel. Wie oog heeft voor de schoonheid van het detail, verliest zijn aanvankelijke aversie voor het oppervlakkige grote geheel.

Afbeeldingen uit bovenstaande literatuur, Bibliotheek Arnhem (o.a. Gelderland in Beeld), Gelders Archief (o.a. Topografische Historische Atlas) en Historisch Museum Arnhem.
Foto’s: Stijn en Jan de Vries, 2005-2007.


(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken