Bommenlijntje Wolfheze - Deelen

Bommenlijntje Gezien vanaf de Oude Otterloseweg, links een gemetselde duiker.


Tussen Wolfheze en het Koninklijk Luchtmachtterrein Deelen (voorheen Vliegbasis Deelen) liggen behalve heidevelden ook dichte bossen op Planken Wambuis en Nationaal Park De Hoge Veluwe. In die bossen treft de wandelaar onverwachts kaarsrechte brede wandelwegen aan. Een goede observator ziet dat enkele daarvan een fraaie verbinding vormen tussen het voormalige vliegveld en het NS-station Wolfheze. We lopen dan ook over het oude tracé van een goederenspoorlijntje, die de Duitsers in 1941 hebben aangelegd om, eveneens door hen gebouwde, Fliegerhorst Deelen te bevoorraden. Ook de aanvoer van munitie vond over deze spoorlijn plaats en zo kreeg het traject de naam ‘bommenlijntje’. Na de oorlog werd de lijn opgeheven en de rails verwijderd, maar het traject is nog steeds, ondanks alle veranderingen in het landschap, goed te volgen.

Wie de Palen-Pollen wandeling Etappe 2 van Arneym leest/loopt komt vanzelf het bommenlijntje tegen.


Bommenlijn Wolfheze, 1944


Het Bommenlijntje liep vanaf Station Wolfheze direct ten westen van de Wolfhezerweg en het traject is redelijk goed bewaard gebleven.


Bommenlijntje Wolfhezerweg

Bommenlijn Planken Wambuis, 1944


Het fraaist is het bommenlijntje nog te zien in het natuurgebied Planken Wambuis achter het ANWB-Rijkswaterstaat-Provincie Gelderland complex aan de Amsterdamseweg (N224).


Bommenlijntje Planken Wambuis

Bommenlijn Kemperheide, 1944


Het einde van het bommenlijntje ten noorden van de Deelenseweg. Met aftakkingen naar de bunker 'Diogenes' aan de Koningsweg en naar het noordelijk deel van het vliegveld.
De boerderij 'Ritsaerthoeve' (Koningsweg 17b) diende als locomotievenloods.


Ritsaerthoeve Tot boerderij verbouwde locomotievenloods van het 'bommenlijntje'.

(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken