Audrey Hepburn Tour

Huis Zijpendaal


Tussen 1937 en september 1939 logeert Audrey regelmatig bij haar grootvader mr. Aarnoud J. A. A. baron van Heemstra (1871-1957), die van 1910 tot 1920 burgemeester van de stad was. De baron woonde sinds 1937 op het imposante Huis Zijpendaal. In 1760 werd dit buitenhuis in een classicistische stijl door stadsarchitect Hendrik Viervant gebouwd.
Toen Audrey met haar moeder in september 1939 naar Arnhem verhuisden, verbleven ze de eerste dagen ook in dit huis.


Sickeszlaan 7


Het gezin dat naar Arnhem verhuisde, bestond behalve uit moeder Ella en dochter Audrey ook uit Audrey’s twee oudere halfbroers Alexander en Ian. Zij waren kinderen uit Ella’s eerste huwelijk (1920-1925) met Hendrik G.A. Quarles van Ufford. Het gezin vond al vrij snel een kleine leegstaande woning vlak bij het Park Sonsbeek, buiten het centrum van de stad. Achter het imposante kantoor van de Nederlandsche Heidemaatschappij (1912) betrok de adellijke Ella, voor drie maanden, een zeer eenvoudige middenstandswoning.


Jansbinnensingels 8a


Al snel wordt opnieuw verhuisd. Het nieuwe adres is vanaf december 1939 een ruim appartement, Jansbinnensingel 8A. Jansbinnensingel 8 is een groot dubbel pand. Huisnummer 8is de rechterwinkel en 8a het appartement daarboven, 8b is boven de linkerwinkel die als adres 8c heeft.
De literatuur en onderzoekers zijn het er niet over eens of het gezin hier tot 1943 of tot 1944 bleef wonen. Ze hebben een prachtig uitzicht over het plantsoen van de Janssingels met beelden uit de Griekse mythologie en hoog spuitende fraai uitgevoerde fonteinen.


Audrey Hepburn plaquette Links in de gevel van Jansbinnensingel 8

Lagere School, Tamboersbosje


De lagere school die Audrey bezocht, is in 2000 gesloopt en is nu een bouwplaats voor de verbouwingen rondom het station. De school stond op het zogenaamde Tamboersbosje, tegenover de Stationsingang ‘Sonsbeekzijde’ aan de Amsterdamseweg in de driehoek met de Brantsenstraat en de Bouriciusstraat. Het huisadres van Openbare Lagere School nr. 21 lag aan de Brantsenstraat 1. Hendrik Brantsen was in de 18de eeuw burgemeester van Arnhem en hij liet Huis Zijpendaal bouwen.


Tamboersbosje, januari 2008 Er resteert nog slechts een boom van het bos. Rechts de Bouriciusstraat die uitkomt op de Amsterdamsweg. De witte villa ('Villa Paulina') staat aan de overkant van de Amsterdamsweg/hoek Bovenbrugstraat.

Stadsschouwburg Arnhem


Op 9 mei 1940 bezocht Audrey een balletvoorstelling van de Sadler’s Wells Ballet in de Arnhemse schouwburg. Ster van de voorstelling is de wereldberoemde Margot Fonteyn. Moeder Ella had ertoe bijgedragen dat het gezelschap op haar tournee door Nederland ook Arnhem bezocht. Na afloop van de voorstelling sprak zij een dankwoord. Daarna overhandigde Audrey een boeket bloemen aan de directrice van het gezelschap, Ninette de Valois. Een dag na de voorstelling viel het Duitse leger Nederland binnen.
Op 8 januari 1944 trad Audrey zelf op in de schouwburg en danste als onbetwiste ster van de dansschool o.a. op muziek van Debussy en Grieg.
De schouwburg was een nieuw gebouw. Na een brand in 1934 werd de nieuwe schouwburg in 1937 geopend.


Schouwburg ten tijde van Audrey Een opname uit 1938, een jaar na de opening.

Borstbeeld Burgemeestersplein


Audrey Hepburn wordt in Arnhem geëerd door een, helaas weinig gelijkend, borstbeeld van kunstenaar Kees Verkade op het Burgemeestersplein. Op 23 april 1994 onthult door cabaretier Paul van Vliet, evenals Audrey Unicef-ambassadeur, het beeld. De Nederlandse familie van Audrey had het beeld liever op de Jansbinnensingel gezien, maar een verzoek aan de wethouder mocht niet baten. In 2003 krijgt het beeld, maar vooral de sokkel een opknapbeurt.


(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken