Kerkstraat 23


Adres: Kerkstraat 23/Pastoorstraat 12
Naam: N.V. Verzendhuis v/h Th. J. van Oostveen
Architect: Willem Diehl (1876-1959)
Bouwjaar: 1920-1925
Stijl: baksteenarchitectuur
Gebruik bij oplevering: kantoor
Gebruik sinds 2005: winkel en woonheden


Willem Diehl

Beschrijving

In 1920 ontwierp architect Willem Diehl een bedrijfspand voor het N.V. Verzendhuis v/h Th. J. van Oostveen. Het pand werd gebouwd op de hoek van de Kerkstraat en Pastoorstraat met als adres Kerkstraat 23. De firma Van Oostveen had tot de ingebruikname van haar nieuwe kantoor op het adres Kerkstraat 27 een ‘Verzendingshuis van lakens, bukskins en kleermakersfournituren’.
Tijdens de Slag om Arnhem, in september 1944, installeerden de Duitsers in het pand een mitrailleurspost. Het gebouw doorstond, als één van de weinige gebouwen in de buurt van het Kerkplein, de oorlog.
De laken- en verzendhandel van Van Oostveen bleef in het pand tot 1960. Daarna nam de Raad van Arbeid haar intrek in het gebouw. Daarna volgden de gebruikers elkaar snel op: verzekeringsmaatschappij Ohra, verschillende banken waaronder de Gemeentelijke Kredietbank en de instellingen Bureau Jeugdzorg en Werk en Scholing.
Het pand werd in 2005 in opdracht van woningcorporatie Vivare gerenoveerd en verbouwd. De begane grond werd winkelruimte met een oppervlakte van circa 250 vierkante meter. Op de eerste en tweede verdieping kwam studentenhuisvesting voor 24 personen. De officiële opening van het woongedeelte vond plaats op dinsdag 7-2-2006. Het winkeldeel werd in 2007 in gebruik genomen.

Het pand is een fraai voorbeeld van de strenge ontwerpstijl van Diehls latere werk: grote symmetrische vlakken donker baksteen. Alleen het tegeltableau met de letters Th. v. in elkaar verstrengeld en het fraai geleurde dakoverstek met bolvormige versieringen herinneren nog enigszins aan de sierlijke Artdeco-stijl van Diehls vroegere werk zoals het Luxortheater. Het gebouw is wellicht geïnspireerd door de kantoorgebouwontwerpen van beroemde architecten als H.P. Berlage en F.L. Wright.
De gevel heeft geen vooruitspringende delen (risalieten), maar heeft een bakstenen raster waarin de vensters zijn geplaatst. De rasters zijn gescheiden van elkaar door zware bakstenen muurdammen. De gevel kent drie lagen waarin de vensters naar boven toe steeds lager worden. Aan de Kerkstraatzijde is een inpandig balkon aangebracht.


Kerkstraat 23, tegeltableau

Literatuur

BONAS-databestand/Archiwijzer

Caderius van Veen, D. & Ploeg, H. van der (1997). Verliefd op Arnhem. Deel 3.
Arnhem: Arnhemse Courant/Gelders Dagblad. p. 22.

De Gelderlander; o.a. 8-2-2006, 10-2-2007.

Schulte, A.B.C. & Schulte, A.G. (2004). De verdwenen stad. Arnhem voor de verwoesting van 1944-1945.
Utrecht: Uitgeverij Matrijs. pp. 34.

Vredenberg, J. (2002). Handel, nijverheid en industrie. Bedrijfsgebouwen in Arnhem.
Utrecht: Uitgeverij Matrijs. pp. 39.

Wentink, H. (1998). Willem Diehl: architect in Arnhem.
Utrecht: Uitgeverij Matrijs. pp. 51, 52, 53.Afbeeldingen uit bovenstaande literatuur, Bibliotheek Arnhem, Gelders Archief en Historisch Museum Arnhem.
Foto’s: Stijn en Jan de Vries, 2005-2007.


Kerkstraat 23 tegeltableau en dakoverstek

(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken