Startpagina
Geschiedenis tot 1900
Geschiedenis 1900 - heden
Vesting Arnhem
Monumenten binnenstad
Monumenten buitenstad
    Angerenstein
    Beaulieu
    Bronbeek
    Conservatorium/Kraton
    Elisabethsgasthuis
    Grote Enk
    Heidemaatschappij
    KAB-Posttheater
    Koepelgevangenis
    Lichtenbeek
    Mariendaal Huis
    Station Klarendal
    Museum/Buitensocieteit
    (Pur)Finastation
    Rennen Enk/Insula Dei
    Rosorum
    Sterrenberg
    Valburg Amsterdamseweg
    Watertoren Stenen Tafel
    Zijpendaalseweg 2
Kerk, Klooster, Graf
Scholen
Straten en Pleinen
Sonsbeek en Zijpendaal
Architecten
Verdwenen monumenten
Ambacht en Industrie
Verkeer en Vervoer
Kaarten en Plattegronden
Gezichten op Arnhem
Arnhemmers
Bronnen
Thema's
Wandelen en Fietsen
Sitemap

Modekwartier Postdistributiekantoor


Modecentrum in aanbouw, 2007 Naar boven

Wat nu Station Klarendal is, was vroeger het postdistributiekantoor achter het station.
Dit voormalige stationspostkantoor voor de pakketpostdienst werd in 1887 gebouwd, naast en op dezelfde rooilijn als het toenmalige station. Het was een ontwerp van de rijksbouwmeester Cornelis H. Peters. Hij was eveneens de ontwerper van het postkantoor aan het Jansplein, dat een jaar later werd opgeleverd. Het pand is een kenmerkend product van de eclectische stijl – een mengvorm van de Hollandse renaissance en laatgotische motieven -- die in die tijd voor postkantoren veelvuldig werd gehanteerd . Zo voorzag Peters dit stationspostkantoor van een grote hoeveelheid uit deze stijlen overgenomen details. Vlaamse geveltjes – zowel aan de voor- als achterzijde – klimmende sierbogen in de topgevels, veel siermetselwerk, speklagen en rijk geprofileerde vensterafsluitingen waarbij zandsteen is gebruikt. In de plint is hardsteen verwerkt.
In 2005 werd het gebouw afgebroken om de aanleg van het nieuwe station mogelijk te maken. Vervolgens werd het in 125 stukken ingepakte pand in Klarendal (driehoek Sonsbeeksingel/Klarendalseweg) als ‘Modecentrum’ in 2007 en 2008 weer steentje voor steentje in elkaar gezet.
Op 25 mei 2008 werd 'Station Klarendal' als centrum van het nieuwe modekwartier in Klarendal, "100% Mode", geopend. In het gebouw vindt o.a. cafe 'Goed', met een prachtig terras, onderdak.Naar boven


Postdistributiekantoor Links het kantoor voor de pakketpostdienst. Een opname uit 1938, want toen werd de elektrificatie van het spoor (zichtbaar op de foto) aangebracht.Naar boven

Literatuur

BONAS-databestand/Archiwijzer

De Gelderlander

Stempher, A.S. (1982). Nog ‘s sjouwen door Oud-Arnhem.
Arnhem: Gijsbers & Van Loon (3e druk, 1e druk 1969.) p. 43.Afbeeldingen uit bovenstaande literatuur, Bibliotheek Arnhem (o.a. Gelderland in Beeld), Gelders Archief (o.a. Topografische Historische Atlas) en Historisch Museum Arnhem.
Foto’s 2007: Stijn en Jan de Vries.Naar boven

Printerversie