Startpagina
Geschiedenis tot 1900
Geschiedenis 1900 - heden
Vesting Arnhem
Monumenten binnenstad
Monumenten buitenstad
    Angerenstein
    Beaulieu
    Bronbeek
    Conservatorium/Kraton
    Elisabethsgasthuis
    Grote Enk
    Heidemaatschappij
    KAB-Posttheater
    Koepelgevangenis
    Lichtenbeek
    Mariendaal Huis
    Station Klarendal
    Museum/Buitensocieteit
    (Pur)Finastation
    Rennen Enk/Insula Dei
    Rosorum
    Sterrenberg
    Valburg Amsterdamseweg
    Watertoren Stenen Tafel
    Zijpendaalseweg 2
Kerk, Klooster, Graf
Scholen
Straten en Pleinen
Sonsbeek en Zijpendaal
Architecten
Verdwenen monumenten
Ambacht en Industrie
Verkeer en Vervoer
Kaarten en Plattegronden
Gezichten op Arnhem
Arnhemmers
Bronnen
Thema's
Wandelen en Fietsen
Sitemap

Rosorum


Rosorum front 2005 Naar boven

Het witgepleisterde Rosorum heeft van oorsprong een rechthoekige plattegrond. Het vooruitspringende middengedeelte is het hoofdblok van het complex. De uitbouw aan de zijvleugels en achtervleugel dateren uit 1932-1933, toen het gebouw werd ingericht als rusthuis voor oudere dames.
De eclectische stijl biedt een samengaan van neoclassicisme en neo-Lodewijk XIV (barok). Dat laatste is vooral te zien aan de stucversieringen en de ijzeren balustrades. Architect Feenstra plaatste in de jaren dertig bij sommige vensters juist halfronde smeedijzeren Franse balkons in de stijl van de Delftse School.


 

RosorumNaar boven

Overzicht

Naam: Rosorum
Adres: Amsterdamseweg 233, Arnhem
Bouwjaar: 1852
Stijl: Eclecticisme (neoclassicisme en Lodewijk XIV / barok)
Architect: Hendrik Willem Fromberg
Opdrachtgever: Hendrikje Martinus
Restauratie/verbouwing: 1932-1933 (architect Gerrit Feenstra)
Gebruik bij oplevering: Woonhuis
Gebruik:
tot 2003: Asielzoekerscentrum COA
2003-2008: Leegstand
2008-2009: Verbouwing
najaar 2009: Rosorum Residenties


 

Rosorum, 2005Naar boven

Geschiedenis

De naam Rosorum wordt al sinds 1629 in de annalen van de geschiedenis op deze plek aan de Amsterdamseweg genoemd. In 1740 stond er een herberg met deze naam.
Architect en projectontwikkelaar Hendrik Willem Fromberg liet op deze plek het landhuis Huize Rosorum bouwen. Het was Frombergs tweede grote project, na Huize Beaulieu aan de Noordelijke Parallelweg, ten noorden van de spoorlijn Arnhem-Amsterdam. Waarschijnlijk liet Fromberg het huis bouwen in opdracht van Hendrikje Martinus, weduwe van Hendrik Jan Verweerd. Zij liet de oude herberg slopen en er het nieuwe huis, naar ontwerp van Fromberg, verrijzen.
In 1931 droeg de laatste bewoonster, Jacoba Gerarda van Wageningen-Romein, het gebouw over aan de stichting Pro Senectute. Deze vestigde er een rusthuis voor oudere dames uit de middenstand in. Daarvoor werd het huis verbouwd en uitgebreid onder leiding van architect Gerrit Feenstra. Er werden zij- en achtervleugels aangebouwd, waardoor het oppervlakte meer dan werd verdubbeld.


 

Rosorum 19e eeuwNaar boven


Rosorum, 1931 Achterzijde van het huis vlak voor de verbouwing door architect G. Feenstra.Naar boven

NNa de Tweede Wereldoorlog diende Rosorum tussen 1945 en 1955 als noodhospitaal voor het Diaconessenhuis. Dat ziekenhuis, aan de Lawick van Pabststraat, was in de oorlog bij de bevrijding van Arnhem in april 1945 verwoest. In het Rosorum werd de voormalige eetzaal ingericht als operatiezaal en diende de keukenlift als patiëntenlift.
In 1955 werd het weer een rusthuis totdat het in 1982 voor bijna twee miljoen gulden werd verkocht aan Stichting Exploitatie Het Dorp die het in 1993 doorverkocht.
In 1987 werd het huis verkocht, ditmaal aan E.H. Leutscher uit Doetinchem die er een pension van maakte. Het bedrijf Multiland Vastgoed van exploitant H. Bensink van het horecacomplex De Branding in Doorwerth nam het complex vervolgens in 1993 over voor 1,4 miljoen gulden (635.292 euro) om het daarna aan opvangorganisatie Centrale opvang Asielzoekers (COA) te verhuren. Zo werd Rosorum een asielzoekerscentrum waar in de hoogtijdagen 115 asielzoekers een plek vonden.
Aan het einde van 2003 werd het asielzoekerscentrum gesloten en kwam het gebouw voor 3 miljoen euro in handen van het vastbeleggingsfonds Vesteda Groep uit Maastricht.
Vesteda wilde het huis verbouwen tot een luxe villacomplex met 9 appartementen. In november 2005 maakte de nieuwe eigenaar van Rosorum, de Vesteda Groep uit Maastricht, bekend dat in het pand een luxe zorgoord voor ouderen die permanent verzorging behoeven, zou komen. Voor de zorg in het complex wordt samengewerkt met de zorgorganisatie Attent (wonen welzijn zorg), die ook al het verpleeghuis Regina Pacis aan de Velperweg onder haar hoede heeft.
Volgens de aangevraagd bouwvergunningen (eind 2005), naar een ontwerp van het Arnhemse ‘Architectenbureau Van Ouwerkerk Geesink Weusten bna’, zal Rosorum worden verbouwd tot zeventien huurappartementen en vier studio’s.


 

Rosorum toekomstplan 2005Naar boven

Eind 2006 werd begonnen met een bodemsanering van de grond rondom Rosorum, nadat loodvervuiling was ontdekt. De grondsanering duurde voort tot in het voorjaar van 2007. Op dat moment was definitieve bouwvergunning nog steeds niet toegekend. In april 2008 begon de interne verbouwing en anderhalf jaar later, oktober 2009, werd de verbouwing afgerond en vond de officiele opening plaats.


 

Rosorum, april 2007Naar boven

Literatuur

Arends, A. Het ontstaan van de woonwijk Oud-Heijenoord. Website.

De Gelderlander.

Heusden-Sleutel, A.C. van (1995). Van minimale hulp tot optimale zorg. 150 jaar ziekenhuiszorg in Arnhem.
Arnhem: Ziekenhuis Rijnstate. pp. 49-50.

Meurs, M. van (2002). Arnhemse verhalen en gebeurtenissen – 2.
Utrecht: Uitgeverij Matrijs. p. 69.

Vredenberg, J. (2005). Heijenoord en Lombok. Van landgoed tot stadsuitbreiding in Arnhem.
Utrecht: Uitgeverij Matrijs. pp. 23-24.Afbeeldingen uit bovenstaande literatuur, Gelders Archief, Bibliotheek Arnhem en Historisch Museum Arnhem.
Foto's 2005-2007: Stijn de Vries.


 

Rosorum ingang 2005Naar boven

Printerversie