Startpagina
Geschiedenis tot 1900
Geschiedenis 1900 - heden
Vesting Arnhem
Monumenten binnenstad
Monumenten buitenstad
Kerk, Klooster, Graf
    Kerken Overzicht
    Kloosters Overzicht
    Begraafplaatsen Overzicht
       Prehistorische Grafheuvels Warnsborn
       St. Martens Kerkhof
       Joodse Begraafplaats Utrechtseweg
       Joodse Begraafplaats Talmaplein
       Joodse Begraafplaats Moscowa
Scholen
Straten en Pleinen
Sonsbeek en Zijpendaal
Architecten
Verdwenen monumenten
Ambacht en Industrie
Verkeer en Vervoer
Kaarten en Plattegronden
Gezichten op Arnhem
Arnhemmers
Bronnen
Thema's
Wandelen en Fietsen
Sitemap
Contact

Prehistorische Grafheuvels Warnsborn


Grafheuvel Warnsborn MeelworstenbergNaar boven

Wie de rode wandelroute van 4,5 km over de landgoederen Warnsborn en de Vijverberg neemt, doet zichzelf niet tekort. In deze wandeling toont het Arnhemse stuwwallandschap al haar schoonheid. Lieflijke waterplassen omringd met rietkragen, majestueuze beukenlanen, aaneengesloten donkere bossen, open lichte heidevelden, pittige hoogteverschillen, beken met bruggetjes, het landhuis/hotel Groot Warnsborn met oranjerie en pittoreske boerderijwoningen als Zevenster en Rust en Vreugd.

De wandeling kent drie startpunten: de parkeerplaats bij Camping Warnsborn aan het eind van de Bakenbergseweg, de parkeerplaats langs de Amsterdamsweg (N224) bij de Vijverberg en de parkeerplaats aan de Harderwijkerweg (weg tegenover restaurant Pinoccio / Leeren Doedel aan de Amsterdamseweg. Het laatste vertrekpunt van de rode wandelroute ligt het dichtst bij de grafheuvels (2 minuten loopafstand).
Dit vertrekpunt is ook eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken: BBA-bijslijn 105s Arnhem-Harderwijk, halte 'Leeren Doedel'.


 

Wandelroute Harderwijkerweg Startpunt van de rode wandelroute vanaf de autoparkeerplaats Harderwijkerweg. Dit is de zijweg van de Amsterdamsweg (N224) tegenover restaurant Pinoccio.Naar boven

Tegenover de parkeerplaats (200 meter van de Amsterdamsweg en de bushalte daar) ziet men direct het eerste rode paaltje. Na het oversteken van het grasland passeert men enige bomen en komt dan op een open terrein. Men staat daar direct naast de grafheuvel van de Meelworstenberg, de hoogste grafheuvel van de hele Veluwe en kijkt uit op de lagergelegen heide. Links ziet men de tweede grafheuvel al liggen. De rode wandelroute verder volgend, kan men beneden bij het hek kiezen tussen rechtsaf (richting de beken van de Vijverberg) of linksaf richting Schaapsdrift. Men doet het laatste. We passeren de grafheuvel die we net al vanaf de Meelworstenberg zagen liggen en zien 20 meter verder langs het pad een derde grafheuvel. Het bospad volgend zien we vervolgens, rechts tussen de bomen, een vierde grafheuvel. Verder in de bossen liggen nog meer grafheuvels, maar die worden door de bomen vrijwel aan het oog onttrokken.

De Meelworstenberg dank haar naam aan de archeologische medewerkers. Zij aten tijdens hun lunchpauze brood met worst, die bestrooid was met meel.
Het graf heeft drie bouwfasen gehad, waarvan de eerste en tweeede weinig sporen hebben nagelaten. In de tweede fase werden de overledenen in kisten van uitgeholde boomstammen in het graf bijgezet.


 

Grafheuvel in bosterreinNaar boven

De kleinere grafheuvels op Warnsborn dateren uit de late nieuwe steentijd (Neolithicum). De grote grafheuvels zijn in de Bronstijd (2100- 700 v.C.) aangelegd.


 

Grafheuvels Warnsborn Twee grafheuvels op 't kleine heitje.Naar boven

Literatuur

Borman, R. en J. Nieland (Eds.) (1983). De oudste bewoning van Arnhem. Archeologische vondsten uit de binnenstad en omgeving.
Arnhem: Gemeentemuseum Arnhem.

Borman, R. (1993). Arnhem onder de grond. Bewoningsgeschiedenis van stad en omgeving.
Utrecht: Uitgeverij Matrijs. pp. 23-25.

Cappers, W. (2002). Funeraire Cultuur Arnhem.
Soesterberg: Aspekt / Rotterdam: De Terebinth.

Genugten, C. van der & Jas, J. (2003). Mooi Gelderland. Handboek Gelders Landschap en Geldersche Kasteelen.
Arnhem: Gelders Landschap en Geldersche Kasteelen. pp. 100-105.


 

ROB paaltje bij de grafheuvelsNaar boven

Klik hier om naar de galerie te gaan.


Naar boven

Wandelroute vanaf Bakenbergseweg

 Naar boven

Wandelroute vanaf Bakenbergseweg

Printerversie