Startpagina
Geschiedenis tot 1900
Geschiedenis 1900 - heden
    Mussenbuurt
    Enka
       Industrieterrein
    Crisisjaren
    Vaste Rijnbrug
    Tweede Wereldoorlog
    Slag om Arnhem
    Matser
    Het Dorp
    Dienstverlening
    Buiten de perken
    Gele Rijder
    Multicultureel
    Burgers en Gelredome
    Noord en zuid
    Tien Tienen
    Verantwoording
    Literatuur
Vesting Arnhem
Monumenten binnenstad
Monumenten buitenstad
Kerk, Klooster, Graf
Scholen
Straten en Pleinen
Sonsbeek en Zijpendaal
Architecten
Verdwenen monumenten
Ambacht en Industrie
Verkeer en Vervoer
Kaarten en Plattegronden
Gezichten op Arnhem
Arnhemmers
Bronnen
Thema's
Wandelen en Fietsen
Sitemap

Arnhem krijgt een industrieterrein

De Eerste Wereldoorlog betekent een terugslag voor de opkomende industrie van Arnhem. Werkloosheid en rantsoenering valt de stad ten deel. Tezamen met de oorlogsvluchtelingen, die in de stad hun toevlucht hebben gezocht, is het een moeilijke tijd voor de Arnhemse burgers.

Na de oorlog krijgt Arnhem nog een klap te verduren: de Spaanse Griep. Honderden mensen sterven aan deze ziekte in de stad. Het is weer de arme bevolking, net als bij de cholera-epidemieën van de negentiende eeuw, die het zwaarst wordt getroffen.
Nog tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt, na 1904, opnieuw een groot uitbreidingsplan voor Arnhem in ontwikkeling genomen. In dat plan van 1917 wordt het idee (uit 1915) van een groot industrieterrein op het Arnhemse Broek verder uitgewerkt. Zeker omdat de Staatsspoorwegen hebben besloten om daar een groot spoorwegemplacement aan te leggen. De laaggelegen gronden van Het Broek moeten wel vier meter opgehoogd worden, waarvoor een groot gebied in Arnhem-Noord (de latere woonwijk Alteveer) wordt afgegraven. Het zand wordt met zandtrammetjes naar het nieuwe industrieterrein gebracht. Het zandtramlijntje zal later dienst gaan doen als traject naar het te bouwen Gemeenteziekenhuis en het Nederlands Openluchtmuseum.


 

Industrieterrein, 1924 Een reclameaffiche voor het nieuwe industrieterrein en de nieuwe haven Veel succes heeft de reclamecampagne niet. De economie zit tegen en de erfpacht voor de grond is voor veel bedrijven een extra belemmering.Naar boven

Printerversie